Agility

Marikharon Jackpot "Nuka"
Marikharon Jackpot "Nuka"

Monet pennun kyselijät mainitsevat aloittavansa agilityn harrastamisen koiran kanssa. Agility saattaa vaikuttaa hauskan näköiseltä puuhastelulta koiran kanssa, toki se on sitäkin. Kuitenkin kun puhutaan agilitystä harrastusmielessä, ajatellaan se usein kilpailuun tähtäävänä urheilulajina. 
-> Suomen Agilityliitto, SAGI

Agility on nopeatempoinen, hauska ja haastava harrastus. Siinä ohjaaja ohjaa koiraa esteradalla ja paras suoritus on nopein nollarata. Monet aloittavat harrastamisen tapana purkaa koiran tekemisen intoa johonkin ja tämä onkin erinomainen laji siihen. Jo hyvin nuorena voi koiraa valmistella tätä varten; tasapainoa tulee erilaisilla alustoilla ja maastoissa vapaana liikkuessa, kiertoja, paikallaanpysymistä, ohjaukseen (luokse) tuloa yms. yms. voi harjoitella jo paljon ennen varsinaista lajiharjoittelua (kontaktit, kepit, hyppykorkeus) Tavoitteellinen treenaus kannaattaa aloittaa kun koiran luusto on täysin kehittynyt. Nopein kasvuvaihe Espanjanvesikoirilla on ohi siinä 8-12kk paikkeilla.

Laji vaatii koiralta hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja saumatonta yhteistyötä ohjaajan kanssa. Mikäli mielii kilparadoille tulee ohjaajankin fysiikan olla kohdillaan.
Treenailee sitten aktiviteetti tai kilpailumielessä, laji kehittää koiran toimintakykyä ja älykkyyttä sen suorittaessa radalla erilaisia esteitä. Monet espanjanvesikoirat nauttivat lajista. Jos et ole aikaisemmin harrastanut agilityä, niin kannattaa kysellä oman seudun seuroista neuvoa ja mennä alkeiskurssille.