Turkin hoito

Turkin perushoito on helppoa. Turkkia ei kammata eikä harjata. Lyhyt karva pysyy hyvin puhtaana metsälenkilläkin, pitkään karvaan takertuu joskus tikkuja tms, jotka poistetaan sormin. Tarvittaessa koira pestään shampoolla. Pelkällä vedellä voi halutessaan suihkuttaa vaikka päivittäin, espanjanvesikoiran turkki vain paranee kastuessaan! Kuivaukseen riittää pyyhe, PESTESSÄ/ KUIVATESSA EI SAA HIEROA TURKKIA, AINOASTAAN PURISTELLAAN HELLÄSTI HUOPAANTUMISEN VÄLTTÄMISEKSI.  

Karvanajelu suoritetaan 1-3 kertaa vuodessa. Yksilöiden välillä on eroja karvan kasvunopeudessa. Keskimäärin karva kasvaa 1-2 cm kuukaudessa. Koska kosmeettinen trimmaus on kielletty, on parturointi yksinkertaista. Turkki ajetaan kauttaaltaan tasamittaan lyhyeksi. Saksilla leikkaaminen on työläämpää ja samalla on varottava leikkaamasta ihoon haavaa. Koiratrimmaajille espanjanvesikoiran turkki on helppo ja nopea leikattava.

Pentukarva on pehmeä, eikä useimmiten muodosta rodunomaista nyöriä. Ajelen yleensä ennen luovutusta pennun karvan ensimmäisen kerran ja toinen kerta on hyvä tehdä yleensä 5-6kk iässä. Iän myötä turkin laatu paranee ja 2-3 vuoden iässä turkki on valmis. Joillakin turkin nyörit ovat pienempiä ja toisilla suurempia aaltomaisia naruja. Joillekin naruja ei muodostu lainkaan ja turkki on pehmeähkö. Tällainen turkki huopaantuu ja takkuuntuu pitempänä helposti, joten tällainen turkki onkin suositeltavaa pitää melko lyhyenä. Pitkänä turkki vaatii luonnollisesti hieman enemmän hoitoa. Turkista ei käytännössä irtoa juurikaan karvaa. Pitkästä turkista kuitenkin voi esim. koirien keskinäisissä leikeissä tai koiran rapsuttaessa itseään irrota tuppoja. Varsinaista karvanlähtö aikaa Espanjanvesikoirilla ei kuitenkaan ole koska alusvilla on vähäistä tai sitä ei ole.

Espanjanvesikoirilla karvankasvu korvakäytävässä on melko runsasta. Korvat tarkastetaan ajoittain ja liika karva nypitään korvakäytävistä sormin pois. Liiallista nyppimistä, ei kuitenkaan ole hyvä tehdä, sen verran että tuuletus pelaa ja luonnollinen korvaerite pääsee ulos. Puhdistusaineilla puhdistaminen tehdään vain isompien eritteiden pois saamiseksi mikäli se on tarpeen. Turha puhdistaminen heikentää normaalien bakteerien hyötyjä. 

Korvakarvojen nyppiminen
Tarve korvakarvojen nyppimiseen vaihtelee yksilöittäin. Kuvan koiralla kasvaa runsaasti karvoja korvakäytävän suulla ja lisäksi korvakäytävän suu on ahdas. Joillain yksilöillä tarvetta ei juurikaan ole muutakuin puolivuosittain trimmauksen yhteydessä. 

Turkin selvittelyä "aukomista"

Tassukarvojen siistimistä trimmausten välillä